Complementaire Geneeskunde,  Learn for Life,  Lichaam,  Orthomoleculair Geneeskunde

Leefstijl 2020 essentieel

Leefstijl is nog nooit zo belangrijk geweest als de tijd waar wij nu in leven. In de afgelopen 75 jaar van vrijheid is er veel dingen normaal, je hebt je vrijheid en dat is een belangrijke principe. Het Corona virus heeft het leven in Nederland als geen ander aangetast, de leefstijl is als  nooit tevoren niet meer hetzelfde.

Door alle ruis van het westerse leven was onze gezondheid of te kort eraan een bijzaak.  Dat was zo. Maar nu is het juist op de voorgrond.  Wat is mijn gezondheid? De strijd met Corona is nog even onder ons. En nu beseffen wij dat onze gezondheid het belangrijkste is wat wij hebben. Dat is nog altijd zo geweest, maar nu wordt het in bijzonder benadrukt. De cijfers laten zien dat gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekte, diabetes en obesitas het heel zwaar hebben. Alle metabool syndroom aandoening geven het virus meer grip.

Heel vaak wordt de vraag gesteld, hoe houden wij ons gezond?  Dat is een belangrijke vraag. Dit kunnen wij nog verder doorvragen, wanneer zijn wij echt gezond? Is dat als je

 • Zonder klachten bent?
 • Maar een of twee chronische klachten heb?
 • Of is het toch super fit zijn.

In mijn vakgebied praten wij over; dat het lichaam zichzelf heel goed kan herstellen, groeien en gezond houden als het de juiste molecule binnen krijgt op het juiste moment. 

 

 Hoe vertaald dat zich in ons dagelijks leven;

 • Je staat energiek op.
 • Je darmen functioneren goed.
 • Je kan je dagelijkse taak / werk uitvoeren, ook lastige taken kan je aanpakken en goed verwerken.
 • Je voelt je mentaal helder.
 • Na een dag werken/doen wat je moet doen, kan je nog even fysiek bezig zijn met een sport of je kids.
 • Je kan alle maaltijden die je nodig heb innemen en ervan genieten
 • In de avond kan je tot rust komen en sociaal verkeren, zonder in slaap te vallen.
 • Je kan rustig slapen en een goede nacht rust ervaren.
 • En we beginnen weer opnieuw.

Uiteraard zullen er de nodige levens uitdagingen zijn, met conflicten, life events van moeilijke momenten tot overlijdens, bijzondere momenten van geboorten en sterven.

Waar het om gaat het is dat wij ons gezond houden.  Maar hoe doen wij dit?  Meeste mensen weten het toch! En toch heeft 9,9 miljoen mensen last van chronische klachten.  Hmm…dus ergens gaat het niet goed. Aan de genen kan het niet liggen wat onze genen veranderen maar 1% in  de 10,000 jaar.  Onze genen spelen zeker een rol.  Je zwakste schakel krijg je zeker mee van je ouders en grootouders. Volgens de wetenschappers is 5% van echte gezondheidsklachten pure genen. De rest is omgevingsfactoren en/of omstandigheden.   

Waarom is het dan dat wij zoveel diabetes, hart en vaat ziekte, overgewicht en chronisch klachten hebben?  Dit is tot nu het meest “targeted” groep voor de Corona virus. Toch gaat er iets mis. 

Wat gaat er mis is eigenlijk om te bagatelliseren heel simpel.  De omgeving waar je “cel “ in verkeerd is het bepalende factor. Ik geef even een voorbeeld.

 • Je lichaam veranderd als je wisselende diensten hebt, zoals in de zorg, door het bioritme te verstoren.
 • Je lichaam veranderd als je in een “toxische” omgeving werkt en je lichaam niet extra helpt.
 • Je lichaam veranderd (je cellen dus) als je veel stress ervaart, dit kan prive, zakelijk, verleden en heden zijn.
 • Je lichaam veranderd als je niet gelukkig bent, iets doet omdat je moet maar niet omdat jij er gelukkig van wordt.
 • Je lichaam veranderd (of pas zich aan) als je in een negatieve relatie zit.
 • Je lichaam veranderd als je niet de juiste voeding binnen krijgt voor jouw behoefte, veel bewerkt voeding draagt hier aan bij.

Als Orthomoleculair Therapeut is dit nu juist onze focus.  Het gaat om een holistische aanpak.  Weet je ik denk dat wij op de basis moeten focussen, de basis van hoe houd je jou lichaam gezond. De grote lijnen zijn wel duidelijk hoe dit moet, maar het klopt pas als jouw lichaam dat ook ervaart en laat zien. Wij kunnen niet gezond blijven met medicatie. Het innemen van medicatie is niet gezond zijn, dat is een plakpleister om een symptoom in toom houden.  Absolute soms nodig en daarbij is het belangrijk om continue te werken aan het lichaam zijn herstelde vermogen weer terug te geven is en blijft ieders verantwoordelijkheid.

Wat hebben wij in tijden van Corona nu nodig.  Wij hebben een lichaam nodig dat het virus kan bestrijden.  Dit is biochemische gezien de taak van het immuunsysteem.  Wanneer gaat dit dan eigenlijk mis?

Dit is een hele brede vraag en kan echt alle kanten op gaan betreft een antwoord. Ik denk dat het goed is om aan de grote lijnen te houden omdat het immuunsysteem zonder twijfel bijzonder mooi en heel complex  kan zijn. Een immuunsysteem werkt goed als hij niet continue wordt geactiveerd voor niets.

1.Als wij veel Omega 6 vetten binnen krijgen wordt het systeem veel meer geactiveerd.

2.Een darm dat niet goed werkt.

3.Te veel toxische stoffen dat opgeslagen word in vetten dat voor meer overgewicht zorgt.

4.Te veel suikers veroorzaken laaggradige ontstekingen en een schommel in

5.Leefstijl factoren, voeding, slaap, stress, bewegen en ontspanning hebben allemaal een invloed. 

Enz…

CIB Overgewicht 4 pijlers 2018-09

Wat staat ons te wachten? Laten wij beginnen met bewust zijn van hoe wij leven.  Eet je gevarieerd en zorg je voor maximale nutriënten? En brood elke dag met iets anders op telt niet mee in variatie. Hoeveel slaap, stress, beweging en ontspanning is er dagelijks.

Wees hiervan bewust.  Merk je, hmmm dit is niet optimaal, neem stappen om dit te herstellen. Luister vooral naar je lichaam; is er genoeg energie, goede darmfunctie, geen pijnen  of vage klachten, is het gewicht goed en is er mentale veerkracht. Wees bewust, luister en maak aanpassingen.

Zie je door het bomen het bos niet meer, call me, dan gaan wij samen op het gezonde ontdekkingsreis.

Wil jij uitgebreide kennis opdoen ?

Bewust zijn van de belangrijkste gezondheids opties heb ik in een training (klassikaal of online) ontwikkeld voor precies dit doel. 

Kennis is macht en met deze kennis als het toegepast wordt 😉 kan je genieten van een optimale gezonder lichaam. 

Meer informatie klik hier  … 

Merk je dat Stress en/of Burn-out klachten meer de hoofd rol speelt in deze tijden, kijk naar onze online training (of klassikaal) over tools om hiermee om te gaan en een stap terug naar een leven waar jij weer kan genieten.  

 

Meer informatie klik hier  … 

Chat openen
1
Stel gerust je vraag ... go for it!
Scan de code
Hoi
Heb jij een vraag, laat het gerust weten...