Endorfine Systeem

Het Endorfine Systeem
Vele kennen het Endorfine Systeem vanuit het “feel good hormoon” of mogelijk van de “runners high” (technische niet helemaal correct, dit wordt veroorzaakt door anandamide) . Dit is juist, maar er is nog veel meer.
In ons lichaam is er een fundamenteel systeem, namelijk het ENDORFINE systeem die de aansturing en regulatie van vele processen onder zijn hoede heeft. Dit systeem wordt steeds meer omschreven als de oorsprong van vele chronische en autoimmuun-aandoeningen.
Inmiddels zijn er 50.300 onderzoeken/papers geschreven over het endorfine systeem in ons lichaam. En wij zijn er nog niet, gelukkig zijn er duizenden wetenschappers dagelijks mee bezig om dit bijzonder invloedrijke systeem steeds verder te ontrafelen omdat het zo ontzetten veel raak vlakken heeft.
Maar wij weten al wel het volgende. Het endorfine systeem speelt een essentiële rol in o.a.;
- Het Stress response systeem of wel het HPA as .
- Het Belonging systeem (b.v. Dopamine, Serotonine)
- Insuline regulatie
- Stemming regulatie
- Pijn modulatie
- Energie huishouding
- Het Slaap waak systeem | Circadiaanse ritme
- als Immuun modulator
Het Endorfine systeem wordt beïnvloed door verschillende factoren;
- slecht werkende enzymen,
- belastende voeding (exorfinen; b.v. gluten, caseine enz.),
- nutriënten tekort,
- neurotransmitter problematiek,
- hormoon disbalans
en dit kan leiden tot een verandering in het GEN expressie (epigenetica). Op langer termijn leidt dit tot vele onverklaarbare klachten/reactie van het lichaam.
Een verstoorde Endorfine systeem komt door o.a.:
- overstimulatie | door o.a. stress, exorfinen, trauma’s, slaaptekort enz.
- intolerantie | verminderde sensitiviteit
- resistentie | sterk verlaagde receptoren
Er zijn effectieve gezondheidstrajecten bekend en het is mogelijk om het Endorfine systeem weer optimaal te laten functioneren. Onze ervaring is dat vele “klachten/chronische klachten” stabiliseren, verminderen en zelfs volledig herstellen als men het Endorfine systeem herstelt.
Gezondheidsklachten die aan de basis een endorfine problematiek kunnen hebben*:
- Allergieën
- Angstig
- Antibeloning
- Autoimmuun klachten
- Autisme Spectrum Stoornissen
- Bedplassen
- Burnout klachten
- Dopamine resistentie
- Eetstoornissen
- Energie klachten
- Erectiestoornissen
- Hypoglycemie
- Hoofdpijn en migraine
- Hormoon disbalans (man/vrouw)
- HSP
- Impulsiviteit drang
- Insulineresistentie
- Leaky Gut
- Neerslachtigheid tot Depressief gevoel
- Obsessieve gedrag
- Ontspanning problematiek
- Onveilig gevoel
- Oorsuizen en midden oor ontstekingen
- Pijn klachten
- Schildklier klachten
- Serotonine resistentie
- Slaapstoornissen
- Stemmingswisselingen
- Stress (Chronische) problemen
- Vermoeidheid
- Verslaving
- Vruchtbaarheid
*Er kunnen ook andere factoren mee spelen. Door een goede anamnese te doen zal een endorfine specialist kunnen bepalen of het een endorfine problematiek is.
Endorfine systeem werking
Het endorfine bestaat uit 3 receptoren, Mu opioïde receptor (MOR), Delta opioïde receptor (DOR) en Kappa opioïde receptor (KOR).
Iedere receptor heeft een bepaalde functies en taken. Zoals alles in het lichaam is er een balans. Iets wordt ‘aan’ gezet, maar er is altijd een feedback systeem zodat het ook ‘uit’ wordt gezet.
Het is zoals rennen, je kan dit niet continue volhouden (behalve je hart dan … dat is wel handig).

Uit vele publicaties, reviews enz. tonen wetenschappers en onderzoekers o.a. onderstaande functionaliteit aan van de Endorfine receptoren.

Exorfinen
De opioïde receptor accepterd opioïden, maar op deze zelfde receptor worden geactiveerd door trauma en voeding. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen gezonde of ongezonde activatie.
Voeding die deze opioïde receptoren (over)activeren, heten exorfinen, dit zijn specifiek;
- Gluten (Gliadine),
- Koezuivel (Caseïne),
- Soja (Soy morphin) en
- Spinazie (Rubisculin).
Het is ook bekend dat er twee micro-organisme zijn die de opioïde receptoren activeren, namelijk Dermorphin en Deltophin. Deze zijn hele sterke endorfine activators.


Deze activatie is alleen van toepassing als een persoon de afbraak enzym niet voldoende heeft. Om dit te bepalen kan men een urine onderzoek laten uitvoeren, een Exorfine Analyse.
Normaal gezien is er een enzym dat de exorfinen afbreekt, namelijk Dipeptidylpeptidase IV (DPPIV).
De werking van DPPIV kan afnemen door o.a. antibiotica gebruik, kwik, pesticides, E621 MSG (monosodiumglutamaat) (in chips, vleeswaren enz.), fosfor uit frisdrank, fluor en heel belangrijk door stress.
Het gevolg is dat ons lichaam een ‘overactivatie‘ van het opioïde receptoren ontvangt dat op langer termijn leidt tot een endorfine resistentie (minder en/of minder gevoelige receptoren). Maar als wij bedenken dat dit systeem stress, pijn, stemming, insuline, slaap/waak, beloning, energie en het immuun systeem beïnvloed, is het logische waar al de hierboven genoemde vaak onverklaarbare chronische klachten, zoals vermoeidheid tot depressieve gevoelens, verslaving enz. mogelijk zijn oorsprong vindt.

Wilt u meer weten na aanleiding van bovenstaande article? Neem gerust contact op of vraag een gratis informatie gesprek aan.
Auteur | Chantel Jones | Orthomoleculair Therapeut | BrainQ specialist | 2018



ENDORFINE HERSTEL PLAN
Een Endorfine herstel plan wordt gestart met;
1 | Een uitgebreide anamnese, waarin wij graag naar u luisteren en inzicht krijgen in het begin, duur en verloop van uw klachten. Bij aanmelding ontvangt u een intake formulier waarin u de belangrijkste zaken kunt melden.
2| De volgende stap is bepalen van de prioriteiten, endorfine resistentie fase en co-factoren in kaart brengen; denk hier aan zaken zoals een verstoorde darm wand/microbioom, hormonale disbalans, schildklier werking en indien van toepassing autoimmuun reacties.
3| Onderzoeken zoals een externe EEG onderzoek en/of een Exorfine Analyse of Hormonale analyse enz., zijn mogelijk om meer inzicht te krijgen, maar de noodzaak is pas bij een intake consult te bepalen.
4| Naast aanleiding van de klinische informatie stellen wij een Endorfine Herstel Plan op, geformuleerd speciaal voor u. Omdat de andere uitslagen pas weken later bekent zijn, beginnen wij al met de eerste fase. Naar aanleiding van onderzoeksuitslagen worden de nodige stappen genomen.
Wat kunt u verwachten van een Endorfine Herstel Plan?
Wij geven advies over
- voedingskeuzes,
- nutriënten aanvulling (indien van toepassing),
- leefstijl “triggers” en
- endorfine gerelateerde herstel supplementen.
De duur van het herstelplan kan 3 maanden zijn maar ook minimaal 2 jaar duren. De ernst van de klachten, tijdsduur van de klacht (maanden/jaren), uitslagen en het commitment aan de therapie zijn bepalend. U ontvangt duidelijke informatie, schema’s, menu’s enz. om het Endorfine Herstel Plan goed op te kunnen volgen.
Heeft u extra begeleiding nodig, alles is mogelijk, bekijk de verschillende CIB | iCARE PLAN opties.
Referenties en Links
- Burnout en POMC-gen door Lucas Flamend | https://www.vnig.nl/overig/burn-out-en-pomc-gen/
- De Biologie van geluk door Lucas Flamend | https://brainq.nl/wp-content/uploads/Interview-MBOG-december-2018-Lucas-Flamend.pdf | (PDF)
- Dopamine: Functions, Signaling, and Association with Neurological Diseases, Klein, M.O., Battagello, D.S., Cardoso, A.R. et al. Cell Mol Neurobiol (2019) 39: 31. https://doi.org/10.1007/s10571-018-0632-3 | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30446950
- POMC Discover, deleation and disease | https://jme.bioscientifica.com/view/journals/jme/56/4/T27.xml
- The opiod effects of gluten exorfins; : asymptomatic celiac disease by Leo Pruimboom and Karin de Punder| https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s41043-015-0032-y.pdf | (PDF)