Kan het zijn dat jou overgewicht komt door je genen of zou voeding en leefstijl toch een grotere rol spelen dan wij vermoeden.
Er is dit jaar een publicatie (2) verschenen van een studie dat 20 jaar lang 5.218 mannen en 8.828 vrouwen gevolgd heeft. Zij hebben gekeken of het voedingskeuzes de 77 bekende genen die de risico op overgewicht beïnvloeden.
Wat zij hebben gevonden is dat een verhoogde genetische score (genetische aanleg) verhoogt het risico op meer gewichtstoename in de loop van 20 jaar, maar niet bij diegenen met een gezond voedingspatroon!
Dit geeft heel duidelijk aan dat het wereldwijde overgewicht en obesitas epidemie om te keren is!
Er zijn in principe 4 gezond gewicht pijlers die geweven zijn met elkaar, voeding, slaap, bewegen en ontspannen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar wel in elkaar gewikkeld.
Welke voedingspatroon; veel groenten, fruit, volle granen, noten, peulvruchten, omega-3 rijke voeding en meervoudige onverzadigde vetzuren, een matige inname van alcohol en weinig suikerrijke frisdranken, rood vlees, bewerkt vlees, transvetten en zout (Wang T, 2018). Het samenstellen van een gezond voedingspatroon is soms lastig, je kunt alles op internet vinden of je kan natuurlijk gebruik maken van een voedingsdeskundige! (Ik ken er een … :-D)
4 pijlers van gezondheid!
Een vicieuze cirkel;
Slechte voeding heeft als resultaat, minder slaap, minder slaap betekent, minder energie, minder energie betekent minder bewegen, minder bewegen betekent meer stress, meer stress betekent behoefte aan slechte voeding (suiker en vetten), meer slechte voeding en het cirkeltje is rond!
Samenstellen van een gezond voedingspatroon is soms lastig, je kunt alles op internet vinden of je kan gebruik maken van een voedingsdeskundige!
Wil jij de vicieuze cirkel doorbreken, neem gerust contact op.
It’s a succes story waiting to happen!
Referencies 1. Articel in Placebo Nocebo sept/okt 2018 pg 6 2. Improving adherence to healthy dietary patterns, genetic risk, and long term weight gain: gene-diet interaction analysis in two prospective cohort studies. Wang T1,2 et.al., BMJ. 2018 Jan 10;360:j5644. doi: 10.1136/bmj.j5644.