Lichaam,  Orthomoleculair Geneeskunde

Coeliakie maand

pixelbay - anarchy -wheat-809441_1920

Gluten

Coeliakie is de naam voor de aandoening waarbij er een  gluten-intolerantie is. Dit betekent dat men de gluten (een eiwit) welke voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut niet verdraagt.

Coeliakie is een auto-immuunziekte door het innamen van gluten gaat het lichaam “overreageren” en niet alleen de gluten aanvallen, maar ook de darmslijmlaag. 

Onze darmslijmlaag is de eerste verdediging tegen pathogenen (virusen, bacterie of parasieten) en zorgt ervoor dat de nutrienten goed worden doorgelaten, maar alles wat niet in onze bloedbaan dient te komen eruit laat.

De Gliadine eiwit moet dus vermeden worden.  Dat is dus zeker brood. 

 

 

pixabay - couleur - roll-2532192_1920 (1)

Wat dan wel eten ...

7 jaar geleden als iemand zei jij moet geen brood eten zei ik Yeah right, I dont think so.  I at zelf 6 sneden brood in de middag, heerlijk met pindakaas en aardbeien jam (bij elkaar). Met een lekker grote mok thee erbij.  Wat een zalig gevoel.  (Klopten achteraf  ook biochemische dat is een boost van Endorfine en dus dopamine.)

Nederland is echt een brood land. Het is gemakkelijk, lekker en niet duur. 

De vraag van mij is … wat levert het ons op.  Vroeger, werd de nodige JODIUM erin gevoegd, maar dat is inmiddels niet meer een verplichting. Hoeveel jodium er nu in brood zit, kom ik niet achter als ik de “specialisten op het gebied” vraag.  

Voor coeliakie patienten, is het een ramp. Dus glutenvrij eten … Maar wat houdt dat in?

Glutenvrij eten LET OP!

Glutenvrij producten, wordt erg uitgebaat de laatste tijd. Let op de hoeveelheid toevoegingen, vooral suikers is een ramp. Wat communiceert suiker in je lichaam = ONTSTEKINGEN! Dat is nu net iets wat je niet kunt gebruiken. 

NUTRIENTEN

Maar laten we terug gaan naar wat ons lichaam nu echt nodig heeft.  Macronutriënten (koolhydraten (van groenten), eiwitten en vetten) en Micronutriënten (Vitaminen, mineralen, spoorelement) en nog extra fytonutriënten alsook enzymen. 

Hoe krijgen wij deze binnen, niet met bewerkte producten … even herhalen, NIET met bewerkte producten!!!

Glutenvrij in mijn opinie is … eerlijke, hele, onbewerkt/licht bewerkte groenten, fruit, noten, zaden, kruiden/ specerijen en eiwitten (zei het vlees, vis, ei of anders). 

Hier zitten, vezels, langzame koolhydraten, eiwitten, vetten, micronutriënten, fytonutriënten en ook enzyme. Alles wat je lichaam nodig heeft om gezonde cellen en bacterie te produceren. Het hoeft niet moeilijker te zijn dan dit in mijn opinie. 

Heb jij hulp nodig met Coeliakie, heb jij een vermoeden ervan, wordt je niet gehoord, wil je dit testen,  neem gerust contact op. Wij kunnen samen onderzoeken doen en een plan van aanpak opstellen om weer een optimale levens kwaliteit te behalen.   

food-photography-2834549_1920
fruit-2367029_1920
smoothie-3193660_1920
pixabay - silviarita - strawberry-ice-cream-2239377_1920
pumpkin-soup-2972858_1920

Ik heb geen coeliakie, maar wel last van gluten!

Voor alle die geen “coeliakie” hebben, maar zelf merkt dan gluten houdende producten issue is voor ze, je bent niet heleamaal gek aan het worden. Dit kan zeker. 

Er is een gluten intoleratie = dat is Coeliakie

En er is een gluten afbraak probleem = dat is een exorine belasting. 

Heb je niet voldoende enzymen om gluten af te breken, dan kan jij een overbelasting krijgen van de gluten, dat gevolgen heeft voor, je darmen, je mentale gezondheid, je stress, stemmingen enz. 

Dit is een exorfine belasting en creëerd een endorfine resistentie. 

Ik mag mijzelf ook in deze groep scharen.  Na 35 jaar lang asma te hebben “gehad” is het door deze kennis gelukt om van mijn 2 x daags pompje gebruiken af te komen. 

Wist ik veel dat dit een onderliggen probleem was.  

Had ik maar jaren geleden deze informatie ontvangen, dat had de zorgverzekeraar 1000 euro’s gescheeld. 

 

Denk jij dat jij hier last van kan hebben, er is een urine onderzoek om dit te bevestigen, naast natuurlijk je “gut instinct” gevoel. 

Wacht er niet langer mee, er zijn genoeg mogelijkheden om dit situatie te verbeteren.

 

 

Initiatief nemers: Coeliakiemaand.nl

Coeliakiemaand.nl is een bloggersinitiatief. Glutenvrije bloggers door heel Nederland zetten zich in voor de auto-immuunziekte Coeliakie. Meer informatie, recepten enz zijn te vinden op deze site. 

www.coeliakiemaand.nl

Chat openen
1
Stel gerust je vraag ... go for it!
Scan de code
Hoi
Heb jij een vraag, laat het gerust weten...