Functional Medicine

Functional Medicine is een werkwijze dat zowel in regulier als complementaire zorg wordt gebruikt. Het systeem is ontworpen om naar de mens in zijn geheel te kijken.

De functional medicine tree is een enorm mooie voorbeeld van deze werkwijze.

ifm-tree-graphic

Het begint bij de wortel, wat krijgt ons lichaam binnen, let wel fysiek maar ook emotioneel.

Daarnaast spelen onze Genetische Aanleg een rol in het bepalen van onze reactie in de vorm van metaal, emotioneel, ervaringen, houding en overtuigingen  enz.

De vertaling van deze factoren noemen wij Antecedents, Triggers en Mediators.

En dan pas komen we uit op hoe het lichaam te werk gaat, in assimilatie, omzetten naar energie, transport, verdediging (immuunesysteem), communicatie enz.

Als deze factoren bepalen de uiteindelijke “symptomen” die wij ervaren als er ziekten en/of chronische klachten zich voordoen in onze lichaam.

Als wij de problemen aanpakken op de oorzaak, hebben wij een langdurige effect op het “LEVEN in OPTIMALE” staat.

Vergelijking van Functional Medicine met conventionele geneeskunde, volgens Chris Kresser, M.S., L.Ac

Functional Medicine Conventioneel geneeskunde
Oorzaak-gebaseerd Symptoom-gebaseerd
Holistische Dualistische
Veilig Gevaarlijk
Patiënt-gecentreerd Ziekte-gecentreerd
Deelnemend Autocratisch
Binnen-naar-buiten Buiten-naar-Binnen
Preventief Reactief

Een van mijn persoonlijke inspirators is de Chairman van de Institute of Functional Medicine Dr. Mark Hyman.  Door hem ben ik geïnspireerd om de 10 Day Detox Diet te proberen, want het ging niet goed met mij. Ik had dringen een “gids” nodig om mij door het “ongezonde leefstijl” heen te trekken.  Zijn boek “The 10 day detox diet” werd in december 2013 aangekondigd en was in maart 2014 beschikbaar. In 10 dagen tijd een transformatie en het werd mij super helder dat dit programma heel bijzonder was en het werkt.  Dit is waarom ik deze “10 day detox” traject nu ook in Nederland en België aanbied en begeleid omdat ik ervan overtuigd ben dat dit het “wetenschappelijke” bewezen methode is om je lichaam te resetten. Voor meer informatie over de 10 dagen detox programma klik hier.

hymanmark-upd-5-7-14-260x26

Mark Hyman, MD, Chairman, IFM Board of Directors
Founder and Medical Director, The UltraWellness Center, Lenox, MA